Matrassen-info.be
Jouw startpunt voor een nieuw matras!
Matrassen-info.be

Waterbed

Een waterbed is geen nieuwigheid meer! Al vele eeuwen geleden maakten mensen gebruik van waterbedden. Gelukkig is het waterbed nu beter aangepast aan onze hedendaagse noden! In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen, voordelen en nadelen, prijs en nog meer informatie over het waterbed!

Matras kopen? Bekijk en vergelijk het ruime aanbod aan scherpe prijzen in de webshop

 

Waterbed voordelen en nadelen

Helaas, schatten zal je niet vinden in je zee van rust en wees ook maar gerust dat je niet zal verdrinken in je waterbed. Wat zijn dan wel de voor- en nadelen van zo’n waterbed?

 

Voordelen waterbed

 • De hardheid en de zachtheid is zelf instelbaar.
 • Perfecte ondersteuning van het lichaam zorgt voor een goede slaaphouding, voor iedere slaaphouding!
 • Minder stramme spieren bij het opstaan.
 • Je bloedsomloop wordt nooit afgekneld, waardoor je ’s nachts nooit hoeft om te draaien, waardoor je een betere slaapcyclus ervaart.
 • Mogelijkheid tot verwarming van de watermatras via een thermostaat. In de winter is er ook de mogelijkheid tot het bed af te koelen.
 • Zeer hygiënisch. Het waterbed laat geen stof, huidschilfers of bacteriën door en is eveneens volledig huismijtvrij!
 • Ideaal voor zwangere vrouwen en personen met alergieën.

 

Nadelen waterbed

 • Watermatrassen zijn gevuld met water. Daardoor zijn waterbedden ook enorm zwaar en niet makkelijk om te verplaatsen. Door dit gewicht dien je ook een stevige bedframe aan te schaffen.
 • Moeilijk om uit het bed te stappen bij een hardside waterbed.
 • In een tweepersoonswaterbed is er de mogelijkheid van watergolven te voelen indien je partner beweegt. Dit kan worden opgelost door twee eenpersoonsmatrassen aan te schaffen.
 • Slechte ventilatie. Hierdoor kan de matras een plakkering en zweterig gevoel afgeven.
 • Opletten voor dieren en scherpe voorwerpen: mogelijkheid tot lekken.
 • Energiekosten (voor te verwarmen) en de onderhoudskosten liggen redelijk hoog.

 

Soorten waterbedden

Er bestaan in hoofdzaak twee soorten waterbedden: hardside en softside waterbedden. Toch stonden watermatrassen niet stil en zijn er al vele evoluties op deze markt opgetreden.

 

1. Hardside waterbed

De harde variant van het waterbed. Hardside, vrij vertaald uit het Engels naar ‘harde zijde’ verklaart dan ook alles. De hardside waterbedden liggen immers in een beddenbak of ledikant met sterke zijkanten. De watermatrassen die in deze ledikant liggen hebben een volume van ongeveer 800 liter.

 

2. Softside waterbed

Het softside waterbed is het omgekeerde, namelijk de soort waar een zachte zijde alles opvang: het is een waterbed die wordt omlijst door schuimrubber of polyetherschuim en niet door een ledikant. In deze watermatras kan een volume van 600 liter water. Door dit beperkte volume en de betere isolatie door het schuim, verbruik je veel minder energie.

 

3. Zwaargewicht waterbed

De bovenstaande matrassen kan men gerust tot deze categorie rekenen. Matrassen met een gewicht van meer dan 500 liter behoren tot de zwaargewicht categorie van de waterbedden.

 

4. Lichtgewicht waterbed

Een lichtgewicht waterbed, zijn waterbedden met een beperkt volume. Deze bedden zijn gelijkaardig aan een softside waterbed, maar de omlijsting van de matras bestaat uit een veel dikkere laag aan schuim. Doordat er zoveel schuimrubber wordt gebruikt, kan men hierop een matras van ongeveer 200 liter inhoud op leggen. Het grote voordeel van deze lichtgewicht matras, is dat de energiekosten enorm worden gedrukt door de uiterst goede isolatie van het polyetherschuim!

Al de bovenstaande waterbedden hebben gemiddeld een levensduur van zo’n 15 jaar.

 

Waterbed prijs

De prijs van een waterbed hangt sterk af van wat je ervoor in de plaats wilt. Vergeet ook niet dat extra luxe extra kosten betekent!

De waterbed prijs wordt hoger indien de omvang groter wordt, evenals wanneer men meer stabilisatie in de matras wilt plaatsen, of andere snufjes zoals digitale thermostaten aan het waterbed willen bevestigen.

Reken voor thermostaten op een prijskaartje tussen de €100 en €200.

Waterbedden bekleed je het liefst niet met een gewone bedovertrek of hoeslaken, maar met speciale waterbed tijken. Dit is aangeraden aangezien deze speciale hoezen van sterke materialen zijn opgebouwd, waardoor de kans op een lek grondig wordt geminimaliseerd. Reken op een kostenplaatje tussen €100 en €175.

Het belangrijkste is natuurlijk het waterbed en de watermatras zelf! Voor een watermatras betaal je zo’n €250 tot €500, afhankelijk van de dikte en de breedte. Voor een volledig waterbed, inclusief omlijsting en watermatras, eventueel geleverd met de extra snufjes, betaal je tussen de €550 en €1200. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Opties voor waterbedden

We leven tegenwoordig in een samenleving beheerst door luxe. Het is dan ook vanzelfsprekend dat men ook bij waterbedden handige extras kan installeren!

 

Waterbed stabilisatie

Tegenwoordig bij de meeste waterbedden ingebouwd: de stabilisatiefunctie. Een waterbed kan hevig bewegen. Door deze stabilisatiefunctie kan je de golfbewegingen die het water in de matras maakt deels tot helemaal beperken! Dit gebeurt door compartimenten die binnenin de matras zijn gebouwd. In het water zitten dan cillinders en hydraulische systemen of er wordt gebruik gemaakt van drijvende fibermatten om ongewenste bewegingen te verkleinen.

 

Waterbed thermostaat

Zoals je al eerder kon lezen, is het mogelijk om je waterbed te verwarmen. Dit gebeurt door middel van een thermostaat, die ofwel analoog ofwel digitaal is. Deze thermostaten worden aangesloten op de waterzakken, waarin  het water van de matras huist.
Analoge thermostaten hebben enig giswerk nodig, aangezien er geen cijfers op staan. Digitale thermostaten zijn iets duurder, maar bieden meer gebruikscomfort.

 

Bekijk en vergelijk het aanbod in de webshop!

Op zoek naar een nieuw matras en benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk en vergelijk het volledige aanbod aan scherpe prijzen in onze webshop.